SaS stráca ďalších členov z regiónov

03.04.2013 Bratislava

Bratislava 3. apríla (TASR) - Liberáli zo SaS dnes prišli o niekoľko členov z regiónov. Odišiel od nich Miroslav Seget, ktorý mal na starosti Žarnovicu, Žiar nad Hronom a Banskú Štiavnicu. Z tejto oblasti odišiel aj Adrian Zima. Liberálov opustila aj Jarmila Vajdová, ktorá sa starala o Rožňavu, Gelnicu a Spišskú Novú Ves. Dovedna zo strany vraj odišlo dnes až osem ľudí. Spomínaní uvádzajú ako dôvod slabý dôraz na regionálnu politiku.

"Hlavný dôvod je, že strana dlhodobo podceňuje regionálnu politiku, zle komunikuje s regiónmi, mimo miest, a nevidím nejakú vôľu staronového predsedu to zmeniť," odôvodnil Seget pre TASR. Dodal, že v Žarnovici stranu opustili všetci traja jej členovia. Vajdová pre TASR uviedla, že odchod zo strany zvažovala už pred rokom, definitívne sa ale rozhodla až teraz.

"Richard Sulík vybudoval na zelenej lúke stranu spolu s nami. Dnes sa nemôže tváriť, že je to len jeho zásluha," povedala Vajdová, ktorá sa pre prácu so SaS rozhodla preto, že to mala byť strana ľudí pre ľudí. Dnes už ale nemá pocit, že by takouto stranou liberáli boli. Vajdová zdôrazňuje, že SaS nemôže byť orientovaná len na Bratislavu. Podľa Zimu je dobré, že SaS je strana odborníkov, avšak nápady a myšlienky by podľa neho bolo treba preniesť aj do reality. "To ale pri súčasnom izolujúcom štýle politiky nie je možné," doplnil.

Zo strany odišli nedávno aj ďalší jej členovia. Okrem bývalého poradcu exministra práce Jozefa Mihála Xavera Gubáša, exposlanca a už bývalého člena Republikovej rady Kamila Krnáča aj exposlanec Jaroslav Suja a bývalý kancelár Národnej rady (NR) SR Michal Nižňan. Nie sú spokojní so smerovaním strany. Predseda SaS Richard Sulík po doterajších odchodoch vyjadril ľútosť nad každým takýmto rozhodnutím a zároveň apeluje na rozvahu nespokojných jednotlivcov. Podpredseda SaS Jozef Mihál pre TASR nedávno priznal, že sa obáva odchodu veľkého počtu členov SaS.

O odchode uvažuje aj Sulíkov konkurent v boji o kreslo predsedu Jozef Kollár či Daniel Krajcer. Obaja zvažujú všetky možnosti. Reagovali tak na odvolanie Juraja Miškova z postu podpredsedu na návrh Sulíka, čo Kollárovi podporovatelia považujú za čistky v strane. Podľa informácií TASR sa však Sulík mal vyjadriť, že sa s podporovateľmi jeho protikandidáta vyrovná. Sulík odmieta, že "krágľuje" Kollárových prívržencov. Tvrdí, že má záujem o spoluprácu a aj preto ponúkol post podpredsedu strany Kollárovi. Ten to síce odmietol, ale Sulík uviedol, že ponuka trvá.
 

Vyberte región